Hoito-ohjeet

Vinkkejä vaatteiden huoltamiseen

Vaatteen käyttöikään voi vaikuttaa hyvällä vaatehuollolla. Tässä kerromme muutamia perusasioita, joilla pääset jo pitkälle!

Pese tuote nurinpäin suojellaksesi kankaan näkyvää pintaa.

Suosittelemme käyttämään ekologisia ja hellävaraisia pesuaineita, jotka rasittavat luontoa ja vaatteita mahdollisimman vähän. Esimerkiksi jokin ekopyykkiaine, ekopesupallo tai pesupähkinät on oiva valinta. 

Jotkut pesuaineet peittävät voimakkaalla tuoksullaan vaatteen epäpuhtaudet kuten hien. Näin varsinkin semmoisten pesuaineiden kohdalla, jotka lupaavat likapyykistä puhdasta matalissa lämpötiloissa. Vaatteita, joissa selkeästi on hikeä, suositellaan pestäväksi korkeammassa lämpötilassa eli 60-asteessa. Käytä siis tarpeeksi korkeita pesulämpötiloja. Esimerkiksi pesupähkinöillä pesu vaatii 40-asteen(tai yli) lämpötilan, jotta pesupähkinöiden puhdistava teho aktivoituu. 

Likainen pyykki tarvitsee puhdistuakseen veden, pesuaineen ja riittävän lämpötilan lisäksi myös aikaa puhdistumiselle (vartin pesuohjelma on hyvin lyhyt) ja mekaanista liikettä, jotta lika lähtee irti.

Huuhteluaineiden sijasta suosittelemme käyttämään pyykkietikkaa. Pyykkietikalla on paljon hyviä ominaisuuksia, esimerkiksi se poistaa hajuja sekä vaatteesta että pesukoneesta, vähentää sähköisyyttä, auttaa pitämään värit kirkkaana, on antiseptinen eli desinfioi pyykkiä, puhdistaa saostumia pesukoneesta…

Pyykkietikkaa on saatavilla valmiina tuotteena tai sen voi nopeasti valmistaa myös itse: 4 osaa etikkaa, 1 osa vettä, eteeristä öljyä tuoksuksi. Annostele huuhteluainelokeroon noin puoli desilitraa.

Rumpukuivaus kuluttaa paljon energiaa eikä ole hyväksi kaikille materiaaleille, joten suosittelemme vaatteiden kuivausta pyykkitelineellä.

Vaatteen silittäminen nurjalta puolelta höyryraudalla tekee vaatteesta huolitellun näköisen ja mukavan tuntuisen. Silitä rauhallisin ottein(älä nyt kuitenkaa liioittele), jotta höyry ehtii vaikuttaa. Silittäessä tuotetta ei tarvitse painaa. Anna vaatteen levähtää hetki ennen viikkausta, jotta silittäessä tullut kosteus ehtii kuivahtaa. Tarkista silityslämpötila pesulapusta.

Kannattaa miettiä, onko pesu aina välttämätöntä. Riittäisikö pelkkä tuuletus raikkaassa ilmassa käyttökertojen välillä? 

Hoito-ohjeita pellava vaatteille: Pese hellävaroen, kevyt linkous riittää. Ethän rumpukuivaa tuotetta. Tuote kannattaa oikoa pesun jälkeen.  Pellavalle suositellaan 40-asteen pesulämpötilaa. Pese väljässä vedessä. Älä käytä huuhteluainetta, sillä se veltostuttaa pellavan.

Puuvilla-elastaani: Älä käytä huuhteluainetta! Huuhteluaine jää kuitujen väliin ja näin ollen tuhoaa elastaanin ominaisuuksia. Puuvilla-elastaanista valmistetuille tuotteille suositellaan 40-asteen pesulämpötilaa.