Miten ekologinen vaate syntyy?

Vaatteiden ekologisuudesta ja eettisyydestä meuhkaa moni, mutta käsi sydämelle, tiedämmekö me mikä on ekologinen vaate vai vellommeko mukana sanahelinässä?

Minulta on usein kysytty simmpeli kysymys, miten syntyy ekologinen vaate? Viimeksi muutama viikko sitten. Yksinkertainen kysymys tuntuu ensin hyvin iisiltä ja helpolta vastata, mutta totuus on ihan kaikkea muuta. Perusperiaatteet tuntuvat itselläni olevan hallussa, mutta sanan ekologinen käsittely tuntuu useimmille vaikealta määrittää. Mitä tarkoittaa luomupuuvilla, pystyykö sitä kukaan oikeasti jäljittämään? Saati mikä ihme on tencel, kun siitä nyt niin vouhkataan? Mihin se ekologisuuden raja vedetään? Mikä on sinun silmissä ekologista ja mikä minun? Paljon kysymyksiä ja vastauksia. Meitä kun monia erilaisia, ihimisiä, suunnittelijoita, yrityksia, toimintamahdollisuuksia ja kapasiteettejä. 

Mitä enemmän aloin miettiä ja avata asiaa paperille, sitä laajemmiksi alkoivat muistiinpanoni käydä. Ja se rajanveto, minkä kriteerien pitää täyttyä minun ekologissa silmissäni ja katsooko kuluttaja asiaa samojen lasien läpi? Kysymyksiä ja vastauksia alkoi piirtyä papereille niin paljon, että päätin palastella asiat useampaan lohkoon. Jokaisessa lohkossani ja kaikessa tekemisessä nousee aina esiin yksi sana. Vastuu.

Mutta ennen sitä vastuuta, palataanpa siihen ekologisuuteen. Minulle sana ekologinen on ollut aina paljon laajempi käsite kuin sana yleensä käsitetään. Se on hurjan kaunis sana ja minulle itsestäänselvyys, arvomaailmani ja moraalini. Ekologinen sana tekstiileissä sisältää minulle sen, että tuote valmistetaan materiaaleista, jotka on hyväksytysti valmistettu. Tuote valmistetaan myös eettisesti hyväksyttävällä tavalla, luontoa ja ihmistä arvostaen sekä kunnioittaen.

Ja se sana vastuu. Se sisältyy ekologisuutteeni. Pyrin jättämään pienempää hiilijalanjälkeä, valvon ja toimin itse sekä yrityksessäni niin, että pystyisin pitämään vastuullisesti lupaukseni.

Tällä hetkellä tuntuu, että kirjoittaminen ja uutisointi ekologisuuteen liittyen meinaa välillä hieman keulia. Meitä jopa osoitellaan sormella ja piiskataan huonojen tuotevalintojen takia ja yritetään opastaa täydellisen ekologiseen kulutuskäyttäytymiseen. Olen monta kertaa piehtaroinnnut tuskissani, koska olen maapallon silimissä huono ihminen ja kulutan paljon. En kuitenkaan halua paasata asioista. Mielestäni se riittää, että yritämme parhaamme ja pala kerrallaan teemme muutoksia ja ekologisia valintoja. Suunta on jo mielestäni kääntynyt kestävään ja positiivisempaan. Olemme jo paljon vastuullisempia ja positiivisempia, ainakin mieleltämme. Sekin on askel.

Seuraavassa blogikirjoituksessa pureudun syvemmin ekologisen vaatteen suunnittelutyöhön ja materiaalivalintoihin. Kuullaan <3

-Riikka-

 

Riikka Flink on lahtelainen vaatesuunnittelija-yrittäjä, joka elää ja hengittää ekologisuuden, vastuullisten vaatteiden, yhteisöllisen kaupunkikulttuurin sekä kotimaisen kivijalkakaupan puolesta.


Older Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published